Organisatieopstellingen

Een organisatie is een systeem met afdelingen, teams, individuen. Tegelijkertijd is een organisatie zelf ook onderdeel van grotere systemen (stichting, land, maatschappij)

Door systemisch te kijken naar je organisatie en vraagstukken die leven, ontstaat er bewustwording over patronen en dynamieken binnen de organisatie.

Het inzetten van een opstelling (een ruimtelijke weergave met representanten), als werkvorm, is hierbij een krachtig instrument, maar ook zonder een opstelling kunnen waardevolle inzichten verkregen worden. Met deze inzichten kunnen oude patronen worden verlaten en kunnen nieuwe mogelijkheden zich aandienen.

Hoe ziet jouw organisatiesysteem eruit? Ben je je bewust van welke systemen jouw werknemers onderdeel zijn? Welke vraagstukken leven er, waar lopen jullie tegenaan?
Een systemische benadering kan een heel nieuw perspectief bieden doordat het de dynamieken blootlegt die onbewust een rol spelen. Meestal wordt het ingezet bij complexe of hardnekkige organisatievraagstukken, maar het kan ook ingezet worden richting de toekomst, bijvoorbeeld bij het verkennen van strategische vraagstukken, een aankomende reorganisatie of een mogelijke herpositionering van een managementteam.

 

Voorbeelden van organisatievraagstukken die je systemisch kunt benaderen:

  • We willen ontwikkelen maar we komen niet in beweging
  • Er is sprake van een hardnekkig patroon; wat speelt er in de onderstroom?
  • Er is heel veel personeelsverloop en het blijft onduidelijk hoe dat komt.
  • Mensen, teams, afdelingen sluiten zich steeds meer voor elkaar af
  • Het verleden raakt niet afgerond, men heeft last van iets wat in de historie ligt. Hierbij kun je denken aan fusies, overname, of juist afsplitsing van een deel van de organisatie.

Meer informatie

Heb je een vraag en wil je hierover doorpraten om te bekijken of ik je ermee kan helpen, neem dan contact op.

Ik wil graag meer informatie