Wat zijn opstellingen?

Een opstelling is een werkvorm binnen systemisch werk. Het begon allemaal met deze methode en later ontwikkelde zich ook de bijbehorende theorie. Bert Hellinger heeft na het begeleiden en observeren van vele opstellingen de principes kunnen afleiden en benoemt in zijn werk. Zowel het systemisch werk als de methode van opstellingen blijven zich nog steeds verder ontwikkelen.

Een opstelling kan worden gezien als een visualisatie van het systeem in de ruimte. Hiermee worden de patronen die een rol spelen bij het ingebrachte vraagstuk zichtbaar gemaakt. De elementen of personen die worden ingebracht, worden vertegenwoordigd door representanten; de zogenaamde plaatsvervangers.

De representanten nemen intuïtief een positie in de ruimte in. Zodra ze in de opstelling staan, voelen en gedragen ze zich als vanzelf zoals de personen of elementen die ze representeren, ook al kennen ze deze personen niet en weten ze niets over het vraagstuk. De manier waarop de representanten staan en zich gedragen in de opstelling geeft veel informatie over de dynamieken die zich afspelen in het systeem. De begeleider zal deze dynamieken zoveel mogelijk duiden, toetsen en soms interventies doen om beweging in het systeem te brengen. Hierbij kunnen ook vloerankers of poppetjes worden gebruikt.

 

Heb je een vraag?

Systemisch werk wordt veel toegepast in diverse contexten, zoals coaching en therapie, maar ook zakelijk zoals teamontwikkeling en organisatieadvies. Het is een waardevolle manier om dieper inzicht te krijgen in de complexe dynamieken van systemen en draagt bij aan het creëren van gezonde en evenwichtige relaties binnen een systeem.

Als je systemisch werk wilt ervaren en de kracht van deze benadering wilt ontdekken, nodig ik je graag uit om contact met mij op te nemen. Samen kunnen we werken aan het verkennen en oplossen van jouw vraagstuk.


Mijn bronnen

  • Systemisch coachen, Jan Jacob stam en Bibi Schreuder, www.berthellingerinstituut.nl;
  • Tegen de stroom mee, Jan Jacob Stam, Barbara Hogendoorn,  www.berthellingerinstituut.nl
  • Zinnen die de ziel raken, Elmer Hendrix, www.ivsw.nl.
  • Tao en de kunst van familieopstellingen, Elmer Hendrix
  • Ik ben kind dus ik voel waar mijn ouders zijn, Bibi Schreuder
  • De wijsheid is voortdurend onderweg. Bert Hellinger
  • De Fontein, Els van Steijn

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in opstellingen en wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op! Ik help je graag verder op jouw pad naar persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ik wil graag meer informatie